Icefishing

Arvoisa tutkimukseen osallistuva pilkkijä,

Valmistaudumme tutkimuskilpailuiden toiseen kauteen. Olemme innoissamme ja kiitollisia siitä, että päätitte (jälleen) osallistua, ja alla ovat tämän vuoden ohjeet.

Tutkimuskilpailut 2023 ovat hyvin samankaltaisia kuin vuoden 2022 kilpailut, joten jos osallistuit jo viime vuonna, asiat ovat sinulle melko tuttuja.

Löydät tältä nettisivulta yleistä tietoa tutkimukseen ja kilpailuihin liittyen. Päivitämme tätä nettisivua säännöllisesti ja tämä nettisivu toimii ensisijaisena tiedotuskanavana tutkimukseen osallistujille.

Uutiset/päivitykset

Käythän läpi alla olevat huomiot, jotka perustuvat viime vuonna saamiimme kokemuksiin ja vastaanottamaamme palautteeseen.

  • Tallentakaa tämä ensiavun puhelinnumero mahdollisten jäällä sattuvien hätätilanteiden varalle: 050 5355592. Kun saamme tiedon hätätilanteesta, soitamme heti ambulanssin ja moottorikelkkamies lähtee välittömästi jäälle avuksi.
  • Pukekaa kaikille kisan ajaksi annettava kamera hupun päälle jos se on suinkin mahdollista. Kamera pysyy erittäin hyvin päässä joka tapauksessa. Välttäkää paksuja villapipoja joissa on tupsu, koska kamera pyörii niissä helpommin. Elkää ottako kameraa päästä pois kisan aikana. Jos kamera tippuu laittakaa se päähän ja pyytäkää joko lähellä olevaa kilpailijaa tai kisan järjestävää tahoa avustamaan kameran takaisin laittamisessa. Avustakaa kanssakilpailijaa jos hän tarvii apua kameran päähän takaisin laittamisessa.
  • Jos kamerastasi kuuluu piipittävää ääntä, niin kertokaa asiasta mahdollisimman pian lähimmälle järjestävän porukan henkilölle. Järjestäjät kiertelevät jäällä keltainen huomioliivi päällä. Kamerasta kuuluva piippaava ääni kertoo siitä, että kameran nauhoituksessa voi olla ongelmia.
  • Jos järjestävän tahon henkilö huomaa kamerasi olevan vinossa niin hän voi tulla luoksesi korjaamaan kameran asennon. Järjestäjät pyrkivät liikkumaan jäällä varovasti siten että kalat eivät säiky ja kalastus ei häiriinny.
  • Lumikenkien käyttö kisassa on kielletty.
  • Jos saaliiksi tulee lain sallima isompi kala (esimerkiksi mitallinen kuha, hauki tai siika) niin sen voi halutessaan ottaa lopetettuna ruokakalaksi, mutta se ei saa päätyä seulalle punnittavien ahventen joukkoon. Muut pienemmät kalat (esimerkiksi kiiski ja särkikalat) on vapautettava välittömästi takaisin avantoon.
  • Pilkkiminen lähempänä kuin 25 metrin etäisyydellä jäällä olevista verkoista on kielletty.
  • Jos mahdollista, tulkaa kisapaikalle kimppakyydeillä, koska pysäköintipaikat ovat osin rajalliset.

Kilpailujärvet ja -alueet julkistetaan tällä nettisivuilla varsinaista kilpailuviikkoa edeltävän viikon aikana. Kilpailualueilla astuu voimaan harjoittelukielto välittömästi paikkojen ja alueiden julkistamisen jälkeen, ja rauhoitus koskee kilpailualuetta ja 500 metrin suojavyöhykettä kilpailualueen ulkopuolella. Kilpailuun osallistumattomien ”bulvaanien” hyödyntäminen harjoittelemisessa rauhoitusaikana on kielletty.

Tutkimuksen tieteellinen tarkoitus

Pyrimme tutkimuksessa ymmärtämään, kuinka pilkkimistä harrastavat yksilöt ja joukkueet etsivät ja löytävät vesistöstä kaloja kilpailutilanteessa. Olemme kiinnostuneita esimerkiksi siitä minkälaisilla strategioilla yksilöt ja joukkueet päättävät etsiä kaloja. Avainkysymykset, joihin haluaisimme vastata, ovat: Mikä tekee yksilöstä menestyvän ja mitkä strategiat eivät toimi niin hyvin? Miten joukkueet koordinoivat toimiaan kilpailutilanteessa? Näiden prosessien parempi ymmärtäminen auttaa meitä tunnistamaan yleisellä tasolla, kuinka ihmiset yhdistävät ympäristötietoa ja sosiaalista tietoa ja kuinka he tekevät päätöksiä epävarmoissa ympäristöissä. Saamme tutkimuksen kautta myös erittäin arvokasta uutta tietoa pilkkiharrastuksen kansanterveydellisistä vaikutuksista. Kaikki tutkimuskilpailuissa saaliiksi saadut ahvenet menevät hyötykäyttöön.

Yleistä tietoa

Tutkimus jakautuu kahteen osaan: ensimmäisessä osassa järjestämme yksilötason pilkkikilpailuita viikolla 12 (20.-24.3.2023) ja toisessa osassa järjestämme joukkuetason kilpailuita viikolla 13 (27.3.-31.3.2023). Kaikki kilpailut järjestetään maantieteellisesti noin 80 kilometrin säteellä Joensuusta olevan alueen sisällä. Jokainen yksittäinen kilpailu järjestetään omalla uudella kisa-alueellaan. Tarkat kilpailupaikat julkistetaan tällä nettisivuilla varsinaista kilpailuviikkoa edeltävän viikon aikana, ja kilpailualueille astuu voimaan harjoittelukielto välittömästi julkistamisen jälkeen, jotta kaikki kilpailijat ovat kisassa mahdollisimman samalla viivalla.

Kilpailualueet (julkistettu 10.3. klo 16:00):

Yksilöviikon kisapaikat ja -alueet (karttalinkki nimen alta)
20.3. Pyhäselkä, Linnunlahden satama (Takilatie 5, Joensuu)
21.3. Pieni-Onkamo (Sintsintien levike, Rääkkylä)
22.3. Suuri-Onkamo (Sintsintien levike, Rääkkylä)
23.3. Pyhäselkä, Lautasuo (Lautasuon veneranta, Joensuu)
24.3. Höytiäinen, Varparanta (Riihilahdentie 5, Kontiolahti)

Joukkueviikon kisapaikat ja -alueet (karttalinkki nimen alta)
27.3. Kuorinka, uimaranta (Kuopiontien varrella, Liperi)
28.3. Pyhäselkä, Koivuniemi (Sulkuniementie, Joensuu)
29.3. Viinijärvi, Viiniranta (Viinirannan veneranta, Liperi)
30.3. Viinijärvi, Keretinlahti (Vaiviontie 21, Liperi)
31.3. Höytiäinen, Kontiolahden satama (Satamatie 2, Kontiolahti)

Kaikilla yllä mainituilla kisa-alueilla on nyt voimassa rauhoitus kisan alkamiseen asti. Rauhoitus koskee karttaan merkittyä tarkempaa kilpailualuetta ja 500 metrin suojavyöhykettä tarkemman kilpailualueen ulkopuolella. Kilpailuun osallistumattomien ”bulvaanien” hyödyntäminen harjoittelemisessa rauhoitusaikana on kielletty.

Kilpailun aikataulu ja kulku

Pyydämme tutkimukseen osallistuvia kilpailijoita saapumaan kisapaikalle aamulla klo 9:15 (ensimmäisenä kilpailuaamuna viimeistään jo 09:00), jotta kilpailijalle jää riittävästi aikaa valmistautumiseen ja laitteiden asennukseen. Ensimmäistä kertaa kisaan osallistuessa on syytä saapua paikalle jo aiemmin (viimeistään klo 9:00), koska jokaisen kilpailijan on myös tänä keväänä täytettävä kyselytutkimuslomake ja allekirjoitettava suostumuspaperit tutkimuskilpailuihin osallistumisesta ja niiden sääntöjen noudattamisesta. Kyselytutkimuslomakkeen täyttämiseen menee aikaa arviolta noin 20-25 minuuttia. Kilpailupaikalle saapuessa maksetaan ensin osanottomaksu (10 € per henkilö per kilpailu), jonka jälkeen siirrytään tutkimuslomakkeen ja suostumuspapereiden täyttämiseen. Edellä mainitut asiakirjat voi täyttää ja allekirjoittaa omassa autossa. Täytettyjen papereiden palautuksen yhteydessä kilpailijalle annetaan tutkimuslaitteet (sykemittari ja päähän kiinnitettävä kamera), jonka jälkeen osallistuja pukee tutkimuslaitteet päällensä. Hankkeen tutkijat avustavat kilpailijaa tarvittaessa laitteiden kiinnittämisessä. Jos järjestelyt ovat pysyneet aikataulussaan, niin jokaisen kilpailun siirtymäaika alkaa klo 10:45 ja varsinainen aina 3h kestävä kilpailuaika alkaa klo 11:00. Kilpailu päättyy klo 14:00 ja kilpailijoiden on oltava punnituspaikalla klo 14:30 mennessä. Palkinnot jaetaan välittömästi heti sen jälkeen, kun kilpailijoiden kalat on punnittu ja sijoitukset saatu laskettua. Kisapaikan lähettyvillä on kisan jälkeen ulkopuolisen toimijan talkoovoimin ylläpitämä buffetti, josta on suositeltavaa ostaa esimerkiksi makkaraa, kahvia ja virvokkeita.

Suostumuspaperit

Jokaisen osallistujan on täytettävä ja allekirjoitettava alla olevat kaksi suostumuspaperia ennen kilpailuun osallistumista. Allekirjoitetut suostumuspaperit ovat voimassa kaikkien vuoden 2023 tutkimuskisojen ajan:

Consent form

Consent form Video

Suostumuspaperit pitävät sisällään tietoa tutkimuksesta ja tutkimusaineiston käsittelystä. Jokainen tutkimukseen osallistuva kilpailija antaa allekirjoituksellaan suostumuksensa sille, että tutkimuksessa kuvataan kilpailijoiden (omaa ja muiden kilpailijoiden) pilkkimistä ja jäällä liikkumista. Suostumuspapereita ei tarvitse täyttää etukäteen, vaan riittää että ne täytetään ensimmäisenä kisa-aamuna. Lomakkeita ja kyniä on kisapaikalla tarjolla.

Kyselytutkimuslomake

Jotta ymmärtäisimme paremmin niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat pilkkijän jäällä liikkumiseen ja käyttäytymiseen, pyydämme osallistujia täyttämään ensimmäisenä kisa-aamunaan tarkemman kyselytutkimuslomakkeen. Kyselyllä kartoitetaan muun muassa osallistujan taustatietoja, ja aiempaa kalastukseen ja kilpapilkkimiseen liittyvää kokemusta. Kyselytutkimuslomakkeen täyttämiseen kuluu arviolta aikaa noin 15-25 minuuttia ja kaikki siinä kerätty aineisto käsitellään luottamuksellisesti EU:n yleistä GDPR-ohjetta noudattaen. Jos olet jo täyttänyt tämän kyselyn vuonna 2022, sinun ei tarvitse täyttää sitä uudelleen. Huomioithan että tänä vuonna meillä on lisäksi uusi erillinen kysymyspatteri omalla kaavakkeella, jossa olemme myös kiinnostuneita ajatuksistasi muiden henkilöiden taidoista ja ajatuksistasi järvestä, jolla kalastat kyseisenä päivänä. Jokaisen kilpailijan tulee täyttää järveen liittyvä kysely ennen kilpailun alkua.

Tutkimuslaitteet

Kilpailuiden aikana tutkimukseen osallistuvat pilkkijät kantavat tutkimusaineistoa tallentavia laitteita (sykemittari, jossa on GPS, sekä päähän asennettava videokamera, joka tallentaa kaiken kilpailijan näkökentässä näkyvän informaation). Laitteet ovat kilpailun alussa päällä, ja niitä ei saa kilpailun aikana missään vaiheessa riisua tai kytkeä pois päältä. Järjestäjät auttavat sinua pyydysten kiinnittämisessä ja käynnistämisessä.

Kilpailuiden säännöt

Kilpailuissa noudatetaan soveltuvin osin voimassa olevia SVK:n SM-pilkin sääntöjä. Kilpailukalana on vain ahven ja syöttäminen on kielletty. Kilpailijan tulee noudattaa kilpailun sääntöjä ja toimia rehellisesti. Kilpailuissa saa käyttää elektronista karttaa ja GPS-laitetta, mutta akkukairojen käyttö on kielletty. Saaliiksi otettavat ahvenet tulee pyrkiä lopettamaan välittömästi (esimerkiksi niska taittamalla), ja muut saaliskalat kuin ahvenet tulee palauttaa saman tien avantoon. Kalat seulotaan ja punnitaan kilpailun jälkeen.

Turvallisuus

Kuten kaikissa pilkkikilpailuissa, mukana on olemassa pieni fyysinen riski, koska olet jäällä useita tunteja. Annamme kilpailupaikalla kaikille puhelinnumeron, johon voi hätätilanteessa soittaa. Lääkäriä ja sairaalahoitoa vaativien hätätilanteiden varalle meillä on avustava henkilö ja moottorikelkka valmiustilassa, joiden avulla voidaan hakea kilpailija rantaan samalla kun ambulanssi heti on soitettu paikalle.

Kysymykset

Jos sinulla on tutkimukseen liittyviä kysymyksiä niin vastaamme niihin mielellämme. Voit ottaa yhtyettä hankkeen paikalliseen koordinaattoriin (raine.kortet@uef.fi).

%d bloggers like this: